BF-Lento Oy on suomalainen 50-vuotias perheyritys, jonka toiminta-ajatuksena on tarjota oppilaitosmuotoisesti lentokoulutusta liikennelentäjätasolle asti.

BF-Lento Oy on perustettu 1969. Asialla oli nuori Mark Baker, joka päätti perustaa Helsinki-Malmin lentoasemalle lentäjiä kouluttavan oppilaitoksen. Alkuun puhuttiin yksityislentäjistä, sitten ansiolentäjistä ja nyt koulutetaan liikennelentäjiä.

Mark Bakerin nimi johtuu hänen kanadalaisista sukujuuristaan, mutta mies on aito stadin kundi, “born and bred” Helsingissä, niin kuin sanonta kuuluu. Hän asuu perheineen yhä Helsingissä. Yrityksen nimi on alusta lähtien ollut BF-Lento, joka tulee sanoista Baker Flying.

Ilmailu-lehti 8/2016 teki BF-Lennosta kansikuvajutun otsikolla “Malmin mies”. Todellakin, nimitykselle ei voi olla parempaa kohdetta.

Keväällä 2019 Bakerille tuli 50 vuotta täyteen yrittäjänä Malmilla. Hän on Malmin vanhin yksityinen toimija. Toimisto pysyi 50 vuotta samana pyöreän rakennuksen 3. kerroksessa, mistä on hyvä näköala molemmille kiitoteille. Kun Malmin Lentoasema suljetaan lentoliikenteeltä 31.12.2019 nähtävästi lopullisesti, yrittäjän tunteita voi arvata. Mutta missiota eli lentokoulutusta jatketaan toiselta lentokentältä.

Mark Baker päätti urastaan jo 9-vuotiaana kesämökillä Lammilla. “Ilmavoimien Vihuri-jatkokoulutuskone melkein pyyhkäisi lakin päästäni”, hän muistelee. “Se oli menoa sen jälkeen.”

Hän suoritti yksityislentäjän lupakirjan (silloin “A-kakkonen”) v. 1964 17-vuotiaana. Seuraavan neljän vuoden aikana tulivat ripeään tahtiin ansiolentäjän lupakirja, monimoottorikelpuutus, mittarilentokelpuutus ja osakkuus Sir-Air-liikelentoyhtiössä. Moni lentokonetyyppi tuli tutuksi tänä aikana, esimerkiksi legendaarinen Cessna 195 Businessliner.

Mark Baker suoritti lennonopettajan kelpuutuksen vuonna 1969 ja perusti lentokoulun T:mi BF-Lento samoin tein. Toiminta-ajatuksena oli kouluttaa uusia pilotteja ja vuokrata koneita valmistuneille. Hän osti velaksi Cessna 150-koneen OH-CCO. Tämä legendaarinen “Charlie-Ossi” palveli BF-Lentoa 40 vuotta ja kone keräsi tiimaa yli 13.000 tuntia.

1970-luvun alku oli Suomen yleisilmailun kulta-aikaa. Bensa oli halpaa ja lentolupakirja mahtui helposti tavallisen pulliaisen budjettiin. Malmi oli Suomen ylivoimaisesti vilkkain lentokenttä. Vuoden 1973 öljykriisi syöksi koko maailman talouden raiteiltaan ja se näkyi myös Malmilla. Lentokouluja joutui sulkemaan ovensa, mutta BF-Lento pysyi ja säilyi. Uutta nousua piti odottaa kymmenen vuotta.

1990-luvulla BF-Lento harjoitti paljon taksilentoja kaksimoottorikalustolla. Lisäksi suoritettiin ilmavalokuvausta ja riistalaskentaa sekä lennettiin postia. EU:n uuden ilmailuviranomaisen EASAn määräysten tulkinta teki näistä toiminnoista mahdottomia. BF-Lento palasi juurilleen eli lentäjäkoulutukseen. Samalla koulutettiin myös monia uusia lennonopettajia.

2010-luvulla ilmailu koki valtavan nousun mm. säännöstelyn purkamisen ja sitä seuranneen halpalentoyhtiöboomin kautta. Lentomatkustamisen reaalihinta halpeni huomattavasti ja matkustajamäärät nousivat. Kaikesta tästä seurasi maailmanlaajuinen lentäjäpula. Nyt puhutaan 30.000 uuden lentäjän tarpeesta parin vuoden sisällä.

BF-Lento vastaa osaltaan tähän haasteeseen vaikka mattoa vedetäänkin alta sulkemalla Suomen vanhin maalentoasema lentotoiminnalta. Koulutusta jatketaan muualla. BF-Lennon toiminta-ajatuksena on tarjota kustannustehokasta ja edullista koulutusta joustavalla aikataululla.

Ota osasi kasvavasta lentoliikenteen hurjasta noususuhdanteesta ja kouluttaudu lentäjäksi. Liikennelentäjien työnsaantimahdollisuudet eivät ole aikoihin olleet näin hyvät!

28.10.2019

Pekka Suuronen