Koronavirus – Mustan joutsenen vaikutus lentoliikenteeseen

Koronavirus on ajanut ilmailualan ahdinkoon

Ilmailualan näkökulmasta uutisvirta on täyttynyt toinen toistaan synkemmistä uutisista, moni lentoyhtiö on kaatunut liikennöinnin pysähtyessä kuin seinään ja lopuilla yhtiöistä valtaosa lentäjistä ovat olleet lomautettuna. Nyt matkustamisen rajoitteita on ryhdytty keventämään ja lentoyhtiöt pääsevät käynnistämään operoinnin uudelleen. Alalle pyrkiviä tilanne saattaa askarruttaa, koulutus on kallis ja tällaisina hetkinä näkymät ovat synkät. On kuitenkin hyvä muistaa, että tilanne on väliaikainen ja liikenne tulee palautumaan ennalleen lähivuosina.

Finnair ja Kansainvälinen ilmakuljetusliitto (IATA) arvioi liikenteen palaavan vuoden 2019 tasolle 2-3 vuoden sisällä

“Tämä on äärimmäinen shokki lentoliikenteelle ja tarkoittaa hidasta palautumista. Koronavirus on osa arkea vielä pitkään. Ennakoimme lentoliikenteen normalisoituvan vuoden 2019 tasolle 2-3 vuoden aikajänteellä. Toimintaa pyritään joustavoittamaan kaikilla mahdollisilla tavoilla ja olemme rakentaneet erilaisia skenaarioita”, kertoo Manner. Lähde: Lentoposti

Air travel scenarios
IATA and Tourism Economics modeled two air travel scenarios.

Baseline Scenario
This is contingent on domestic markets opening in Q3, with a much slower phased opening of international markets. This would limit the air travel recovery, despite most forecasts pointing toward a strong economic rebound late this year and during 2021.
In 2021 we expect global passenger demand (measured in revenue passenger kilometers, RPKs) to be 24% below 2019 levels and 32% lower than IATA’s October 2019 Air Passenger forecast for 2021.
We don’t expect 2019 levels to be exceeded until 2023.
As international markets open and economies recover, there will be further growth in air travel from the 2020 low point. But even by 2025 we would expect global RPKs to be 10% lower than the previous forecast.

Pessimistic Scenario
This is based on a slower opening of economies and relaxation of travel restrictions, with lockdowns extending into Q3, possibly due to a second wave of the virus. This would further delay the recovery of air travel.
In this case, global RPKs in 2021 could be 34% lower than 2019 levels and 41% below our previous forecast for 2021.
Lähde: IATA

Mitä alalle pyrkivän kannattaisi tehdä tässä tilanteessa?

Suosittelemme jokaista lentäjän työstä haaveilevaa pitämään kiinni omista unelmistaan ja pyrkimään niitä kohti pitkäjänteisesti. Matkan varrelle mahtuu varmasti ylä- ja alamäkiä, lentoliikenne ja siihen liittyvät työpaikat kulkevat pitkälti käsi kädessä globaalin talouskehityksen kanssa. Vallitseva tilanne on hyvin poikkeuksellinen ja kannattaa muistaa, että mikäli aloittaa koulutuksen tänään, on valmistuminen n. 1,5 – 2 vuoden päässä, jolloin työtilanne on todennäköisesti paljon parempi kuin tänä päivänä.